Najaarsevenement 2017

nj1017 1

De Belgische Voerstreek, de streep Vlaanderen tussen Wallonië en de Nederlandse grens. Enige tijd geleden nog het toneel van een heuse taalstrijd. Het voelde als een buitenlandevenement. Het evenement vond plaats op camping Natuurlijk Limburg in Remersdaal/Voeren.

Een (groeiend) aantal clubleden was al eerder op de camping aangekomen. Maar ook daar had de organisatie rekening mee gehouden. Er waren diverse wandelingen beschikbaar door het fraaie landschap met zijn vele vergezichten en gelukkig hielp het weer, zoals we gewend zijn, weer prima mee.

Op vrijdag een bezoek aan een slakkenfarm. Sommigen met een beetje een eng gevoel, maar toch meegegaan. Het bleek een interessante en zeer verhelderend bezoek. Dat werd afgesloten met een "proeverij". Verreweg de meesten waagden zich aan heerlijk geprepareerde slakken. Een glaasje wijn maakte het allemaal compleet. Een aanrader, www.escargotsbelge.be.

De eerste dag werd afgesloten met een gezamenlijke barbeque.

Op zaterdag vroeg op voor het ontbijt. Vroeg, omdat we op tijd moesten zijn voor het bezoek aan een echte kolenmijn.

Begny mines

Dat lukte allemaal en bij de Blegny-steenkolenmijn werden we keurig opgewacht door Nederlands sprekende gidsen. We gingen, na in passende kledij en beschermingen te zijn gestoken, ondergronds. Een indrukwekkende rondleiding volgde. Je stond wel versteld dat toch nog maar zo'n 50 jaar geleden de mijnwerkers in zware, gevaarlijke en slechte omstandigheden op zoek gingen naar het zwarte goud. Na afloop tijd voor de lunch waarna een ieder zijn weg vervolgde door het fraaie landschap. En dat maar enkele kilometers onder en tegen de nederlandse grens.

Op de zondagochtend, opnieuw met schitterend weer, gingen we naar de Abdij Val-Dieu (www.val-dieu.com). Een aantal club leden bezocht en-passent ook nog een lokale markt.

Rond 16:00 werd het evenement afgesloten met een warm applaus voor een perfecte organisatie door Jac en Jef Maurer.

nj2017 3