Buitenlandevenement 2018

2018 en route

Het buitenland evenement 2018 zit er weer op. Zeven mooie dagen in de Champagne streek van Reims en omgeving. Als uitvalsbasis hadden we een fraaie camping in Guignicourt een dorpje iets ten noorden van Reims. Als thema’s deze keer, het zal je niet verbazen, champagne en daarnaast 1914-1918. 100 jaar einde van de grote oorlog zoals men de eerste wereldoorlog ook nog wel eens noemt.

We begonnen maandag met een standsbezoek aan Laon, een middeleeuwse stad ten noorden van Reims. Een flinke klim om boven te komen, maar de kathedraal en het uitzicht over de streek waren fenomenaal.

2018 goelette

Op de jaarlijkse beurs in Reims hadden we eerder dit jaar contact gezocht met de lokale vereninging voor klassieke Renaults. Les Vieux Losanges Champenois. In eerste instantie voor een meet-and-greet tijdens dit evenement. Het werd mede door het enthousiasme van de mensen en van de voorzitter Alain Peignot veel meer dan dat. Zo werden we de tweede dag, (8 mei, de franse 4/5 mei) al uitgenodigd voor een BBQ. Nu deed het feit zich voor dat deze vereniging nauwe banden onderhoudt met een lokaal champagnehuis. Binnen de kortste keren stonden de champagneflessen en glazen op tafel.

2018 Champagne

Het feest kon beginnen. Dachten we eerst nog dat we onze eigen stoelen vergeten waren, zelfs voor tafels en banken was gezorgd. Onze auto's en die van de franse club konden netjes worden geparkeerd op de oprit van Alain.

2018 alain

Op woensdag was de champagnestreek aan de beurt. Na weer naar het verzamelpunt te hebben gereden, waar we de deelnemers van Les Vieux Losanges Champenois ontmoetten ging het in een lange sliert door de streek met een tussenstop op het oude circuit van Reims. Ook al is dit gewoon openbare weg, enkelen onder ons konden de verleiding niet weerstaan om toch even het gaspedaal in te trappen. Gelukkig had oom agent deze dag wat anders te doen. Ze zijn gewend om achter het heuveltje met een lasergun te spelen.

In de middag vervolgden we onze weg door het zuidelijke deel van de champagnestreek.

2018 gueux

Op vrijdag was Reims als stad aan de beurt. We begonnen natuurlijk bij het automuseum dat na een wat langere en wat mindere tijd met hulp van veel vrijwilligers weer fraai opgeknapt is. De meesten namen hierna de benenwagen voor een bezoek aan de stad. De kathedraal natuurlijk als belangrijk middelpunt, maar ook een champagnehuis, een stadswandeling en een terrasje kwamen aan bod. Het was dan ook net als de hele week nog steeds prachtig weer.

2018 museum

De laatste dag een fraaie rit naar Laffaux. Een prachtige rit over grote delen van de Chemin des Dames. Een bijzondere weg. Gedurende de 1e wereldoorlog jarenlang het front. De sporen daarvan kon je nog duidelijk zien. Vele begraafplaatsen, vernietigde dorpjes, ondergrondse gangen, musea en uitzichtspunten konden langs deze route worden bezocht. Eeen paar daarvan konden we natuurlijk niet overslaan.

In Laffeaux een bezoek gebracht aan een bunkercomplex uit de tweede wereldoorlog. Een bijzondere rondleiding van ook hier weer een vrijwilligersorganisatie die dit commandocentrum van Adolf Hitler deels weer in oude glorie aan het herstellen is. Deels, het complex bestaat uit meer dan honderd gebouwen. Voor de liefhebber hierna nog een bezoek aan een fort bij Condé en daarna snel terug naar de camping voor het afsluitende diner.

Alles bij elkaar een heel mooi en indrukwekkend evenement. Tot slot een sfeer impressie van de BBQ bij Les Vieux Losanges Champenois op dinsdag. Hoeveel meer champagne zou je willen hebben? A votre santé.

2018 proost

Tot slot, op donderdag nog een leuke verrassing. De lokale media hadden lucht gekregen van ons bezoek. Met drone en al kwamen ze op de camping opnamen maken. Hieronder het resultaat.

 <a